Beltéri zöldfalak – Kiút a jéghideg irodamagányból

2014. október 28. 08:10 - noeprogram

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy a nagymértékű bezártság és a szigorúan a négy fal között végzett irodai munka mennyi káros hatással van az emberi szervezetre, és a mentális egészségre egyaránt. A mesterséges környezet, a nem természetes fényforrások, a számítástechnikai eszközökkel végzett monoton tevékenységek és az ülőmunka olyan összetett egészségügyi problémát alkotnak, amelyek komolyságát nem szabad alábecsülni. A tünetek egészen változatosak lehetnek: a legáltalánosabb a fejfájás, a dekoncentráció, a szemszárazság, de hangulatzavarok, sőt, asztma is kialakulhat.

Az ember ösztönösen vágyik a természet közelségére. Ez megfigyelhető úgy az ebédszünetre a parkokba kitódulókon, mint a növényeket az irodákba behurcoló dolgozókon is. A zöld környezet felüdít, megnyugtat, rekreál.

FirstBudaCountryClub_2_Gourmet garden_small.jpg

A munkahelyi zöld környezet megteremtésére a legideálisabb megoldás a zöldfal. A zöldfal egy olyan vertikális felület, amelyet élő, lélegző növénytakaró borít. Komoly dekorációs értéke mellett számos egészségügyi hatása is van. Oxigént termel, tisztítja a levegőt, és párásít, amellyel csökkenti a fejfájás kialakulásának esélyét. Kiszűri a port és a mikroorganizmusokat, ezáltal kisebb a köhögés és a légzési rendellenességek fellépésének száma. Javítja a koncentrációt és a hangulatot, ezen keresztül pedig kreativitásra sarkall, és növeli a munkateljesítményt.

Az emberre gyakorolt pozitív hatásain túl az épületüzemeltetésben is megmutatkoznak érdemei. Optimális szinten tartja a hőgazdálkodást – a zöldfal mikroklímája hő- és hangszigetelést is biztosít. Segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, tehát energiát takarít meg. A gazdasági hatásokkal szemben viszont lényegesen fontosabb, hogy olyan környezetet teremt, amelyben az ember komfortosabban érezheti magát, könnyebben alakítja szociális kapcsolatait, és harmóniában tud koncentrálni az elvégzendő munkára.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása