Pofonegyszerű lehallgatni a telefonodat

2014. október 28. 08:10 - noeprogram

Jó hír viszont, hogy védekezni a lehallgatások ellen még egyszerűbb. Ráadásul magyar szakemberek fejlesztették ki a szoftvert, amely lehetővé teszi, hogy se a cégek információi, se a hétköznapi emberek személyes adatai ne kerüljenek illetéktelen kezekbe — pontosabban fülekbe.

Az idősebb korosztály a lehallgatási botrányokat hallva még azokra a régimódi poloskákra gondol, amelyet addig rejtett a titkosszolgálat a telefon kagylójába, amíg a tulajdonos nem tartózkodott otthon. Ilyet ma már csak előző században játszódó filmekben láthatunk. Ha valaki kíváncsi telefonbeszélgetésünkre, egy lépést sem kell tennie felénk.

A CryptTalk névre keresztelt hívástitkosító szolgáltatásuk meghódította az egész világot.

08-150ppp-01.jpg

„A nem titkosított telefonbeszélgetéseket lehallgatni technikailag nagyon egyszerű. Ma már a hagyományos telefonbeszélgetések jelentős része is az interneten keresztül történik – ezek lehallgatása már a telekommunikációban kezdő egyetemisták számára sem túl összetett feladat” – mondta el kérdésünkre válaszolva Kun Szabolcs, hazánk, sőt nyugodtan mondhatni Közép-Európa egyik legsikeresebb startup cégének vezérigazgatója.

A CryptTalk névre keresztelt hívástitkosító szolgáltatásuk meghódította az egész világot. Működése egyszerű, különösebb szakértelmet nem kíván a felhasználóktól. Speciális hardvert sem igényel, nem rontja a hangminőséget, és nem kötődik telefonszámhoz sem.

A CryptTalkkal titkosított beszélgetéseket gyakorlatilag lehetetlen „feltörni”, azért, mert az ilyen szintű kódolást elképzelhetetlenül sok idő lenne visszafejteni, illetve az alternatív információszerző technikák ellen is teljes körű védelmet biztosít.

Bár az amerikai sztárok nem régiben napvilágot látott képei valószínűleg nem a valós idejű mobilkommunikáció lehallgatása miatt következett be, hanem egyes felhasználók fényképtároló szolgáltatásainak feltörése miatt, mégis jól rámutatott az eset arra, hogy a biztonsággal foglalkozni kell.

„A hétköznapi embernek ugyanígy nagyon oda kell figyelnie arra, hogy milyen információkat oszt meg mobiltelefonon. Vigyáznia kell, például, személyes és banki adataira, jelszavaira, egyéb bizalmas információira, amelyeket csak lehallgatás elleni védettséggel felszerelkezve oszthat meg másokkal” – tette hozzá a szakember.

A legtöbb startuppal ellentétben a CryptTalk nem “alulról” indult a hírnév felé. Az alkalmazás iránt legelőször a nagyvállalati kör mutatott érdeklődést, egyre több kis- és középvállalkozás vezette be, az AppStore-ból pedig ma már ugyanúgy letölthető alkalmazás bárki számára, mint bármelyik más applikáció. Néhány hete az itthon megrendezett IT Biztonsági Napok zsűrije ítélte oda számukra a leginnovatívabb IT-biztonsági termékének járó díjat, de a fejlesztő cég, az Arenim Technologies sikerét a World Wireless Association is elismerte: idén a világ 40 legígéretesebb mobiltechnológiai cége közé sorolták.

Forrás: nullker

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása