Vegyél egy bankot, egy mobilcéget és egy pizzafutárt

2014. október 29. 16:52 - noeprogram

Egy kedd délben tartott sajtótájékoztatón jelentette be az OTP Mobil és a Samsung, hogy stratégiai megállapodást kötnek: ennek értelmében az OTP Mobil mobilfizetési technológiáját mindenféle szolgáltatásokkal keresztező Simple alkalmazás a Samsung okos eszközeire is meg fog jelenni.

A bemutatón elhangzott, hogy a fejlesztést a Paypass sikertörténete inspirálta: mára több mint kétmillió Paypass-kompatibilis bankkártyát regisztráltak, és a magyarországi PayPass elfogadóhelyek száma is meghaladta a 20 ezret. A Simple viszont nem egy sima mobiltárca-megoldás: a köré épülő szolgáltatásokat a felhasználói igények vizsgálata alapján tervezték meg.

sample.png

A mozijegytől az autópálya-matricáig

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese megjegyezte, hogy a sajtótájékoztatót nem véletlenül a Corvin moziban tartják; a Simple egyik szolgáltatása a mozijegyvásárlás is. Ha akarjuk már az alkalmazáson belül kiválaszthatjuk és megvehetjük a mozijegyünket, és a bejáratnál elég csak a visszaigazolást felmutatni. Hasonló szolgáltatások már most is léteznek, viszont ez is jól illusztrálja, hogy ez egy integrált szolgáltatás, aminek a mobilfizetési lehetőség csak egy része.

Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetőjének előadásából kiderült, hogy nem is egyszerű felépíteni egy, a Simple-höz hasonló alkalmazást. Egy pénzügyi cég tud szoftvert fejleszteni és ismerheti a banki megoldásokat, de a szolgáltatásokhoz már partnerekre van szüksége. Miután felmérték a vásárlói igényeket, kialakították a kezdő szolgáltatáscsomagot – például a fent említett jegyvásárlási lehetőséget. További opciók:

  • Mobilpincér. Egy asztalra helyezett QR kód helyettesíti a felszolgálót: csak beszkenneljük a kódot telefonon, kiválasztjuk a digitális étlapról, hogy mit szeretnénk enni, és megrendelés után ki is fizethetjük.
  • Italautomata. Aprópénz híján fizethetünk telefonnal is a félliteres kóláért - igaz, ehhez olyan partnerek is kellettek, mint a MasterCard vagy a Coca-Cola.
  • Ételfutár. Online kajarendelés, azonnali fizetéssel egybekötve. Külső segítség nélkül persze ez se működne, de sikerült országszerte 350 együttműködő partnert találni.
  • Jegyvásárlás. A Simple-vel 1500 különböző helyre válthatunk jegyet - ez praktikus szolgáltatás, elvégre mindig nálunk van a telefon.

A rendszer biztonságáról az OTP gondoskodik; Benyó szerint a Simple legalább olyan jól védett rendszer, mint a mobilbankos applikációk. A banktitok és az információbiztonság külön-külön is fontos tényezők, nemhogy együtt, de ebben az OTP-nek évtizedes rutinja van. A tranzakciók a bankon keresztül zajlanak, de maga a rendszer nyitott, nincs OTP-s számlához kötve – ők csak közvetítik a pénzt. A Simple-t persze használhatjuk mobiltárcaként is – akár vásárlási limitet is megadhatunk rajta, mint a valódi bankkártyáknál.

A Simple folyamatosan fejlődik; az ötféle szolgáltatást három hónapon belül bővíteni szeretnék. Az új irány a közlekedés lesz: partnerként már megnyerték a Főtaxit a taxirendelő szolgáltatáshoz, és rövidesen autópálya-matricát és parkolójegyet is vásárolhatunk. A partikeresővel a közeli bulikból szemezgethetünk; összesen 6 ezer partner napi programjából lehet válogatni.

A Simple platformfüggetlen – legalábbis nem kötődik konkrét készülékekhez –, bár egyelőre csak Androidon és IOS-en elérhető. A rendszerhez az OTP biztosítja a 0-24 órás ügyfélszolgálatot is.

Piller Gábor, a Samsung üzleti részlegének magyarországi igazgatója a bemutatón elmondta, hogy decembertől Magyarországon is kapható lesz a Samsung Gear S okosóra, amivel a Simple szintén kompatibilis lesz – a szoftver bizonyos funkcióit az okosóra kezelőfelületéhez fogják igazítani. Az együttműködés értelmében a a Samsung az új termékeire közösen fog fejleszteni a Simple-lel.

Forrás: Index

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása