Magyarország Európa kutatási-innovációs térségévé válhat

2014. november 24. 13:19 - noeprogram

Az európai gazdasági növekedést elősegítő kutatások gyakorlati hasznosításának felgyorsulását eredményezheti, ha az uniós országok régiónként összpontosítják az adott térség szellemi kapacitásait néhány kiemelt feladatra.

E folyamat hozzájárul az összeurópai versenyképesség növeléséhez, és lehetővé teszi a nemzeti és a regionális prioritások, azaz az intelligens szakosodás meghatározását a tagállamokban. A Magyar Kormány új megközelítésben készítette el a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró kutatás-fejlesztési és innovációs nemzeti intelligens szakosodási stratégiát (S3).
lightbulbsgrowing.jpg

A most induló szemináriumsorozat, amelyet Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Nemzeti Innovációs Hivatal, valamint vezető svéd vállalatok szerveznek az innovatív és a környezettudatos élet- és gondolkodásmód népszerűsítésére Magyarországon, az S3 irányelveihez igazodik. A 2010-ben életre hívott Svéd-Magyar Fenntarthatósági Programsorozat és a 2012-ben elkezdett Svéd-Magyar Innovációs Fórum összevonásával létrehozott „Swedish-Hungarian Smart Forum” résztvevői idén is svéd és magyar kormányzati, felsőoktatási, kutatóintézeti és vállalati szakemberek, akik a tudásháromszög elemei – az oktatás, a kutatás és gazdaság – összefüggéseiről, egymást erősítő hatásairól cserélnek tapasztalatot, megfogalmazva elképzeléseiket a hatékony innovációs ökoszisztéma megteremtéséről és tudományos együttműködésről.
A sorozat főszervezői idén a World Café rendhagyó műfaját választották, így bevonják a közönséget is. A kávéház-szerűen felépített, ám irányított keretek között zajló World Café két kérdés köré szerveződik: Mit jelent az innováció a közvetlen szakmai környezetemben, illetve hogy Hogyan építhetjük fel a magyar innovációs ökoszisztémát?


A World Café megnyitóján Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos elmondta: „A magyar Kormány stratégiai célja, egyetértésben az akadémiai szférával és a gazdasági szereplőkkel, hogy hazánk az európai térség kutatási-fejlesztési és innovációs központjává váljon. Az elkövetkezendő uniós ciklusban jelentős kutatási, fejlesztési és innovációs forrás áll rendelkezésre, amely csak akkor tud hasznosulni a magyar gazdaságban is, ha párbeszéd, közös gondolkodás és szoros szakmai együttműködések alakulnak ki a nagyvállalati szereplők, a beszállítók, a kkv-k, és a kormányzat és a tudomány képviselői között. A mostani svéd-magyar esemény kiváló példája annak, hogy miként lehet közvetlen véleménycserét kialakítani az ökoszisztéma szereplői között. Minden résztvevőt ezúton is bátorítok az aktív szerepvállalásra, és remélem, hogy az együttgondolkodásnak mihamarabb lesz kézzel fogható eredménye is.”


Svédország magyarországi nagykövete, NiclasTrouvé hangsúlyozta: „Az innováció a mai modern Svédország egyik alapköve. Globalizált világban élünk, ahol a fejlődni, tanulni, alkalmazkodni, megújulni képtelen vállalatok és nemzetek lemaradnak az egyre élesedő versenyben. Ez a keserű igazság, amelyet számos példa igazol. Aki nem teker, az előbb-utóbb leesik a bicikliről… Büszke vagyok arra, hogy Svédország budapesti Nagykövetsége és a Business Sweden ismét interaktív fórumot szervezett az innovációról. Meggyőződésünk, hogy ha okos emberek találkoznak, eszmét és tapasztalatot cserélnek, azzal sok új ötletnek nyitunk utat. A gondolatok nem ismernek határokat: sikeresek csak azok lehetnek, akik nyitottak az új eszmék és megoldások iránt, mi több hajlandók kockázatot és többletköltséget is vállalni ahhoz, hogy továbbfejlesszék ezeket. A szabadkereskedelem, a nyitott határok, valamint az áru, a tőke és a munkaerő szabad áramlása az innovációt leginkább előmozdító tényezők. Svédország és Magyarország egymás szoros partnerei az Európai Unióban. Közösen hisszük, hogy Európa versenyképességét erősíteni kell a világpiacon, gazdasági növekedést, jólétet és munkalehetőséget teremtve az új nemzedékek számára is – mindezt úgy, hogy az energiafelhasználásunk hatékonyabb, és megújuló forrásokra épülő legyen, hiszen nem mindegy, gyermekeinkre milyen bolygót hagyunk örökül. Az innováció és az “elmés” (smart) megoldások a legjobb eszközök ezen célok elérésében. Elő hát a jó ötletekkel!”

Forrás: innoportal.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása