A biotechnológia és a robotika is versenyez a jövő iparága címért

2015. május 18. 12:04 - noeprogram

id-100192376.jpgA jövő iparága minden bizonnyal okos iparág lesz, ami nem csak általános célú, mindenbe beépíthető, mindennel kombinálható árut állít elő, hanem növeli a GDP-t és a jólétet is – mondta Bőgel György, a CEU Business School egyetemi tanára a Világgazdaság Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó című konferenciáján.

A nagyvállalatok némelyike óriási pénztartalékon ül világszerte ahelyett, hogy befektetné azt. Talán egyszerűen azért, mert ők sem tudják, hogy az autóipar, majd az informatika forradalma után mi lesz a jövő iparága.
Mindenestre annyi bizonyos, hogy 2014-ben a legnagyobb kockázati tőkebefektetések a napenergia, az egészségipar és a biotechnológia felé áramlottak. Az ilyen befektetések sajátja azonban az, hogy csak elenyésző hányaduk jön be, azaz a kockázati tőke áramlásának iránya kevés a megfelelő következtetések levonására – mutatott rá Bőgel György, a CEU Business School egyetemi tanára a Világgazdaság Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó című konferenciáján. Mint a szakember elmondta: a szektoronkénti kockázati befektetések toplistájának élén az élettudományok – a biotechnológia, a gyógyszergyártás, a genetika – állnak.

Bőgel György szerint mindenképpen olyan iparág lesz a befutó, ami általános célú, jól termékesíthető, mindenbe beépíthető, mindennel kombinálható árut állít elő, aminek az ára a bevezetés után rohamosan csökken, azaz gyorsan hozzáférhetővé válik a piacon, növeli a GDP-t, a jólétet, és több évtizedes út áll előtte.

Nem tudni, mi lesz a jövő iparága, de az biztos, hogy okos iparág lesz, amit algoritmusok segítségével lehet majd optimalizálni, gyártási technológiáját pedig robotosítani – véli a szakember.

Az egykor a „jövő iparágának” számító autóiparnak például új lendületet adhat az első teljesen automatikus autók megjelenése, ami 8-10 éven beül várható, de a piaci előrejelzések a napenergia terén is rendkívül optimisták. Bár az energia tárolásának kérdése egyelőre megoldatlan, ez a terület egyre több kulcskritériumnak felel meg, azaz egyre valószínűbb, hogy eséllyel pályázik a jövő iparága címre.

Bőgel György tippjei között a robotika is szerepel, persze nem kizárt – tette hozzá a szakember –, hogy végül a világ súlyos problémáira – például a vízhiányra – választ adó iparágak kerülnek majd ki győztesen a versenyből.

 

Forrás: Vg.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása