Első kézből a zöldépítés legfrissebb gyakorlata!

2014. december 08. 11:28 - noeprogram

Energiatakarékos megoldások, intelligens épületvezérlés, zöld épületszerkezetek – a fenntartható építés nem létezhet a legkorszerűbb gyakorlati megoldások nélkül.

hugbcgreenconf6.jpg

Hol tart napjainkban e terület fejlődése, melyek a legkorszerűbb innovációk? Erre a kérdésre kaphattak választ a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében zajló A zöldépítés legfrissebb gyakorlata címmel megtartott egész napos konferencia résztvevői. A Kinnarps Irodaházban nagy érdeklődés mellett, 126 résztvevővel zajló rendezvényen nem kevesebb, mint 16 prezentáció során korszerű, fenntartható létesítményeket és innovatív műszaki megoldásokat egyaránt megismerhettünk.

A rendezvényt Radványi Gábor, az Egyesület alelnöke nyitotta meg, aki reményét fejezte ki, hogy a nap végére az esemény minden résztvevőjében olyan erős lelkiismeret-furdalás ébred, amely arra készteti majd, hogy a fenntarthatóság eszméjét szem előtt tartva dolgozzon a jövőben. „Bármilyen léptékben is dolgozzunk, fontos látnunk, hogy mi a felelősségünk e téren” – fejtette ki a szakember, aki annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a megismerjünk olyan szakmabelieket, akik át tudják adni a szükséges tudásanyagot. Mint rámutatott, minderre az Egyesület keretein belül kiváló alkalom nyílik.

A konferencia első blokkjában fenntartható épületek esettanulmányait ismerhettük meg. Elsőként a HuGBC nemrég belépett tagja, Pólus Károly mutatta be az angyalföldi 100 lakásos passzív társasházat. Az építész tervezett fejlesztéseket, környezettudatos óvodaépületek terveit is ismertette, és a tibeti, Zanglában épült Napiskola különleges projektjéről is beszélt prezentációja során. Mint elmondta, utóbbi, mint a zanglai király megrendelésére készült  létesítmény, szintén egyfajta önkormányzati beruházásnak tekinthető…

Portik Adorján építész az általa szabadalmaztatott, szabadon formált épületek (Freeform Buildings) rendszerét, a parametrikus építészet elvei alapján konstruált építési rendszert mutatta be látványos kisfilmekkel is illusztrálva. A rendezvényen Dominika Czerwinska, a WorldGBC Európai Régiós Szervezetének titkára is előadott - igaz, nem személyesen, hanem egy videóprezentáció formájában, amelynek során a szervezet nemrég közzétett, az egészséges munkahely témájában készült tanulmányt ismertette (a tanulmányról bővebben itt olvashatunk). 

Schmidt András (Skanska) előadása gondolatban Svédországba repítette a hallgatóságot: a cégcsoport által fejlesztett kórházprojekt kivitelezése során is érvényesültek a fenntartható megoldások, amelyek a szelektív hulladékgyűjtéstől a munkavédelmi előírások maradéktalan betartásáig mindenhol érvényesültek. Gunther Zsolt, a Nemzetközi Aktívház Szövetség alelnöke két épület: a Vision Towers és a Geometria Irodaház példáján szemléltette, hogyan érvényesülhetnek a jövőtudatosság szempontjai egészen nagy és egészen kicsi léptékben is.

A kávészünet után a részletekre fókuszálhattunk. Lengyel Kristóf (Pannon Építőműhely Kft.) előadásának legfontosabb mondanivalója az vot, hogy a legolcsóbb energia az el nem használt energia - mondanivalóját középületi példákkal támasztotta alá, Kovács Tamás (Guardian Orosháza ) az üveg LEED minősítésekben betöltött szerepét mutatta be, Bankó Zsolt (New Generation Building Solutions Hungary Kft.) előadásának témája  irodaházak, kórházak energetikai racionalizálása volt felületfűtő-hűtő rendszerekkel, míg Juhász Zsolt (Grohe) víztakarékos és környezetbarát épületgépészeti megoldásokról beszélt.

Az ebédszünet ismét alkalmat adott a kötetlen eszmecserére, ezt követően pedig kicsit megmozgathatta tagjait a hallgatóság a Kinnarps Irodaházban nemrég megnyílt, a tevékenység alapú munkavégzés koncepcióját szemléltető showroomban tett vezetés során, Sebestyén Diána, a Kinnarps üzletfejlesztési vezetője kalauzolásával.

Délután folytatódott az előadások sora. Izbéki Csaba (IBM) a Smart City vízióját villantotta fel, és olyan fogalmakkal ismertette meg a közönséget, mint a 3. ipari forradalom vagy a Dolgok Internete. Szakos Péter (Siemens) az épületautomatikának az épület energiafogyasztására gyakorolt hatását elemezte a TNM rendelet tükrében, egy balatoni közösségi ház felújításának imponáló, 87%-os energiamegtakarítást eredményező felújításával illusztrálva a témát.

Buzna Kristóf (Sauter) előadásának témája szintén az épületautomatika tárgykörét ölelte fel, kiemelve, hogyan állítható az a zöldépítés szolgálatába. Horváth Sándor (ZÉOSZ) a zöldtetők és zöldfalak példáit és technikai megoldásait mutatta be, hangsúlyozva a vízszigetelés helyes kivitelezésének jelentőségét, amelynek javítása akár tízszerese lehet a kivitelezési költségnek. A szakember arra is rámutatott, hogy míg Nyugat-Európában nagyrészt extenzív, nálunk jellemzően intenzív zöldtetők létesülnek. Ezt követően Szollár András (Biopolus Intézet) egy innovatív új koncepciót, a városok megújuló anyagcseréjének kérdéskörét ismertette.

Merker Viktor és Weibel Balázs (Grofie) a cégnek a természet és a mesterséges környezet közelebb hozásának jegyében született izgalmas zöld megoldásait mutatta be. Az utolsó prezentációban pedig Markaly Gábor (Betonicons Kft.) finombeton burkolatok alkalmazását ismertette környezettudatos projektekben, és azt is megtudhattuk tőle, hogy hazánk jó eséllyel pályázik a finombeton nagyhatalom címére.

A rendkívül tartalmas napot kötetlenebb esemény zárta. A konferencián került sor ugyanis a Green Walk 2014 túrasorozat résztvevőinek meghirdetett #greenwalkphoto fotópályázat eredményhirdetésére és a díjátadóra, amelyre, és a tudásmegosztás jegyében zajló napra  pezsgős koccintás tette fel a koronát. A fotópályázat alkotásaiból összeállított minitárlatot a nap során a Kinnarps Irodaház Evy termében tekinthették meg az érdeklődők. A fotópályázat nyertes és rövidlistás alkotásai itt tekinthetők meg.

A konferenciáról készült képgalériát itt találjuk. A fotókat Katona Csilla készítette.

Forrás: www.hugbc.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása