Megemelhetik az innovációs támogatások idei keretét!

2015. június 11. 10:25 - noeprogram

id-10075952.jpg
Több száz milliárd forint szolgálja az idén a hazai kutatás-fejlesztést és innovációt. Az év második felétől folyamatosan jelennek meg a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program második prioritása keretében a vállalkozások és a kutatóhelyek innovációs tevékenységét támogató pályázati felhívások.

Az érvényes 2015. évi éves fejlesztési keret szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium az év végéig összesen 207 milliárd forint értékben ír ki pályázati felhívásokat a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) kutatás, technológiai fejlesztés és innováció (K+F+I) című prioritásának keretéből, amelynek szakpolitikai felelőse a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A keretek további növelésére irányulóan még júniusban várható az éves felújítási keret módosítása.

Az első pályázati lehetőségekre július végén számíthatunk. Először, 25 milliárd forintos kerettel, a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések − integrált projektek” elnevezésű, valamint a társadalmi kihívásokra reagáló, K+F versenyképesség-javító együttműködések támogatására induló felhívások jelennek meg, az utóbbi kerete 15 milliárd forint. A K+F+I infrastruktúra megerősítését szolgáló pályázati felhívás keretösszege is 15 milliárd forint lesz.

További 10 milliárd forinttal a támogatják a stratégiai K+Fműhelyeket. Az ötödik kiírás – egymilliárd forint keretösszeggel – az iparjoggal kapcsolatos tevékenység támogatását ösztönzi. Augusztusban egy kombinált hiteltermék jelenik meg, amely 13,3 milliárd forintos vissza nem térítendő és 20 milliárd forintos visszatérítendő keretből ösztönzi a vállalkozások önálló innovációs tevékenységének fejlesztését.

Októberben a Felsőoktatási és ipari együttműködési központ − kutatási infrastruktúra fejlesztése tárgyú felhívás várható. Erre a célra 21 milliárd forint fordítható idén. Az év végétől a vállalatok önálló K+F+I tevékenységre és az együttműködésben végzett kutatásokra egyaránt 25−25 milliárd forintra pályázhatnak.

A Nemzetközi K+F kapcsolatok fejlesztése tárgyú felhívás keretében 3,5 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Az infokommunikációs fejlesztéseket külön témaként kezeli a GINOP.

A harmadik prioritásban ebben az évben 94,84 milliárd forintnyi felhívást írhatnak ki. Ebből a kkv-k infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő programja már megjelent. Az így elérhető, közel kétmilliárd forintos támogatással a vállalkozások beilleszkedhetnek az elektronikus gazdaságba. Az oktatási intézmények és az infokommunikációs cégek közti együttműködés támogatására 2,84 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ebből a támogatásból együttműködések kialakításának támogatására nyílik lehetőség az oktatási intézmények és a környezetükben működő vállalkozások között. Júliusban több kombinált hitellehetőségre lehet majd pályázni. A vállalkozások többek közt e-kereskedelem fejlesztésére, vállalati mobilalkalmazás-fejlesztésre és felhőalapú szolgáltatások fejlesztésére igényelhetnek kedvezményes hitelt.

Forrás: nkfih.gov.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása