Elképesztő dolgokra képes a Microsoft új szemüvege

2015. május 04. 13:32 - noeprogram

image_1.jpg

Január óta várt arra a techvilág, hogy a Microsoft által bejelentett új, holografikus szemüveget élőben is bemutassa a cég. Végre ez is megtörtént, és bebizonyosodott, az eszköz épp olyan lehengerlő dolgokra képes, mint amilyenre mindenki számított.

A tudományos-fantasztikus filmekben láthattuk, de most tudományos ténnyé tettük – ezekkel a szavakkal mutatta be új, holografikus szemüvegét a Microsoft még januárban. A cég a héten lezajlott Build 2015 fejlesztői konferencián mutatta meg először a nagyközönségnek működés közben az eszközt, az újságíróknak pedig leesett az álluk a látványtól. A szemüvegnek sem telefonnal, sem számítógéppel nem kell összeköttetésben állnia a működéshez, maga a készülék egy számítógép.

A Mashable helyszíni beszámolója szerint a HoloLens a környezetben különböző holografikus paneleket helyez el, amelyeket kedvünk szerint pakolgathatunk, az azokon lévő alkalmazásokat pedig virtuálisan megérintve indíthatjuk el. A bemutatón például a felhasználó egy Skype-hívást indított, majd a panelt a szoba egyik végéből a másikba helyezte át. Ugyanígy nézhetünk videót is, a követés funkció segítségével pedig arra is lehetőségünk van, hogy a lakás egyik feléből a másikba vigyük a képet.

A tervek szerint a Microsoft nem csak az átlagfelhasználókat célozza meg, a szemüveg üzleti felhasználását is támogatják. A HoloLens lehetővé teszi az építészeknek, hogy 3D-ben járják körül a kivetített tervrajzot, akár úgy is, hogy a partner eközben csak videóhívás formájában van jelen. Mindemellett az oktatásban is nagy szerepet kaphat az eszköz: a bemutatón egy emberi testet épített fel a hologram a csontoktól kezdve egészen a bőrig, de arra is lehetőség van, hogy akár egyetlen szervet jelenítsen meg a program, amit így közelről lehet tanulmányozni.

A bemutatón a 3D-s interaktív szoftvereket gyártó cég, a Sketchfab bejelentette, a programjait hivatalosan is összekapcsolja a szemüveggel, így segítve elő, hogy a jövőben még több 3D-s tartalom készüljön a platformra.

 

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása