Csak gondolni kell rá, és máris mozdul a bionikus kéz

2015. április 03. 16:37 - noeprogram

image.jpgFotó: University of Houston

Megint lépett egyet előre a technológia, a Houstoni Egyetem fejlesztésével gondolatokkal is irányíthatók a bionikus karok.

Egy új eljárást fejlesztettek ki amerikai kutatók azért, hogy nagyban megkönnyítsék a bionikus karral élők életét. Az elektromos végtagot eddig csak úgy lehetett irányítani, hogy a vezérlőegységet a páciensbe ültették, a mostani fejlesztéssel azonban nem lesz szükség ilyen beavatkozásra. Az eljárás alapja a szívritmust mérő EKG-hez hasonló: az alany egy több tucat szenzorral ellátott sapkát kell, hogy viseljen, ami folyamatosan figyeli az agyhullámait, majd azokat fizikai mozdulattá konvertálja.

Frontiers in Neuroscience című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint 10-ből 8 esetben működik a módszer, vagyis ha az alany arra gondolt, hogy egy üveget fel akar emelni, azt az esetek 80 százalékában meg is tette. A kutatók azt remélik, hogy az eszköz elterjedésével kevesebb műtéti beavatkozásra lesz szükség, ami a páciensek számára is jelentős könnyebbséget jelent.

 

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása