Brüsszeli milliárdokból fejleszthetnek magyar innovatív vállalkozások

2015. április 15. 10:40 - noeprogram

the-atomium-293177_640.jpg

Mintegy 1,1 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forráshoz jutott öt magyar innovatív cég, amelyek három európai szintű fejlesztési projektet valósíthat meg a pénzből.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben, 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. Az innovatív kkv-knak szóló pályázat decemberi fordulója kiemelkedő magyar sikereket hozott: a program közel 1,1 milliárd forinttal támogatott 3 magyar projektet. Az Aeroglass, a Vegaalga és a TaskFit Pro projektek összesen 3,6 millió eurót nyertek a brüsszeli kiírásából.

A keretprogramban nagyot szakíthatnak a hazai startup vállalatok is. Az egész évet nézve a 2014-ben elnyert több, közel kétmilliárd forintnyi pályázati támogatással Magyarország az előkelő 12-ik helyet foglalja el a támogatásban részesült 32 európai ország rangsorában. A nyertesek már meg is kapták az unió jóváhagyását az egyenként 1,1-1,4 millió eurós támogatásról, amelyet nemzetközi viszonylatban is nagy hatásúnak ítélt projektjeik megvalósítására kapnak.

A három projekt közül talán a legaktuálisabb a Maróy Ákos társtulajdonos vezette EU Edge által kifejlesztett Aero Glass, amely okosszemüvegek felhasználásával a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát kívánja a repülésben meghonosítani. A szemüvegen (a pilóta látóterében) megjelenített adatok segíthetnek elkerülni az emberi hibákat, s ezzel a repülés kockázatát is csökkentik. A megoldás nem csak navigációs adatokat közvetít, folyamatosan mutatja a gép állapotát, az időjárási adatokat, illetve a repüléssel kapcsolatos – a pilóta számára fontos – egyéb információkat is „szem előtt” tartja. A projekt 1,1 millió eurós finanszírozást nyert.

A másik nyertes projekt a VegaAlga projekt, amely a makói Zöldségcentrum Kft. vezetésével és egy szegedi startup vállalkozással, a Multisense Labor Kft.-vel konzorciumban nyert támogatást. A projekt célja egy fenntartható mezőgazdasági értéklánc létrehozása a termelőtől a fogyasztóig, amely képes kielégíteni a bio és „zöld” jelzéssel ellátott élelmiszerek és mezőgazdasági termékek iránt folyamatosan növekvő fogyasztói igényeket. A láncfolyamat kulcsa, egy termelők által helyben üzemeltethető, alacsony telepítési költségű alga-előállítási módszer, amellyel értékes talajjavító állítható elő.

A Basewalk Kft. több éve fejleszti Taskfit nevű termékét, melynek most Taskfit PRO néven való továbbfejlesztéséhez, és piacra viteléhez az általa vezetett konzorcium 1,4 millió euró támogatást nyert el projektjéhez. A megoldás célja, hogy a fókuszáltság javításával mind az egyedi, mind pedig a csoportos munkavégzés hatékonyságát növelje, valamint az elvégzett munkáról adminisztráció nélkül szolgáltasson valós idejű adatokat a vállalkozások vezetése számára. A Taskfit mindezt úgy valósítja meg, hogy a munkatársak napi munkáját egy speciális szoftverkörnyezetben könnyebbé és átláthatóbbá teszi, ugyanakkor a munkaidő felhasználását tudatossá téve növeli a teljesítményt. A hatékonyságnövelésén keresztül a vállalat eredményessége növelhető, valamint rendelkezésre álló források optimálisan használhatók fel.

 

Forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása